Kauneimpien joululaulujen historiaa

Syksyllä 1972 Suomen Lähetysseura päätti perustaa musiikkisihteerin viran. Sen ensimmäiseksi haltijaksi nimitettiin Lähetysseuran nuorisosihteeri, diakoni Martti Kauppinen vuoden 1973 alusta. Lähetysseurassa toimi jo musiikkitoimikunta, johon kuului musiikin ammattilaisia eri puolilta Suomea. Musiikkitoimikunnan puheenjohtajana toimi Hyvinkään seurakunnan kanttori Matti Heroja. Kauppinen oli ollut mukana musiikkitoimikunnassa jo aiemminkin Lähetysseuran nuorisosihteerin ja Safari-kuoron isännän ominaisuudessa.

Alkuvuodesta 1973 musiikkitoimikunta lähestyi seurakuntien kirkkomuusikkoja kysellen heidän haluaan toimia lähetystyön hyväksi. Halukkuutta yhteistyöhön näytti löytyvän hyvinkin. Kauppinen ja Heroja alkoivat miettiä, miten seurakunnissa voitaisiin yhdistää musiikki ja lähetystyö.

Heroja kertoi, että Hyvinkäällä ja parissa muussakin seurakunnassa oli parina vuotena joulun alla järjestetty joululauluiltoja. Heroja ja Kauppinen alkoivat kehittää ajatusta eteenpäin. Tarkoituksena oli, että kaikissa Suomen seurakunnissa järjestettäisiin kirkkovuoden hiljaisimpana sunnuntaina, kolmantena adventtina, pieni Kauneimmat joululaulut -ilta.

Tilaisuudessa kerättäisiin kolehti Suomen Lähetysseuran ulkomaiselle työlle. Ohjelman pääsisällöksi tuli seurakunnan yhteislaulu. Jotta kaikkien olisi helppo osallistua, tapahtumaa varten laadittiin erillinen vihkonen, jossa oli laulujen lisäksi myös tietoa lähetystyöstä. Heinäkuuhun mennessä 140 seurakuntaa ilmoitti halukkuutensa lähteä mukaan toteuttamaan valtakunnallista lähetys/musiikkitapahtumaa. Vihkosia painettiin 48 000 kappaletta.

Joulun jälkeen seurakunnilta pyydettiin palautetta tapahtumasta. Se oli innostunutta: ”Tehdään tästä perinne!”

Suomen suurimmasta ja seurakuntien suosituimmasta musiikkitapahtumasta on yli 40 vuodessa tullut jouluperinne, joka kerää vuosittain Suomen Gallupin vuonna 2009 tekemän tutkimuksen mukaan noin miljoona suomalaista kirkkoihin laulamaan. Kauneimpia Joululauluja kokoontuvat laulamaan myös ulkosuomalaiset eri puolilla maailmaa.

Kauneimpien joululaulujen historiasta voi lukea lisää kauneimmatjoululaulut.fi -sivustolta, josta myös ylläoleva teksti on lainattu.

Kauneimpien joululaulujen logo
Leena Lammas