Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä täytyy suorittaa avioliiton esteiden tutkinta.

1. Täytä ja tulosta lomake "Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta" (pdf, maistraatti.fi). Palauta lomake valintasi mukaan seurakuntatoimistoon tai maistraattiin henkilökohtaisesti tai postitse. Postitse palautettuun lomakkeeseen tulee liittää kahden todistajan allekirjoitukset ja nimenselvennykset. Henkilökohtaisesti tuodessa tulee olla kumpikin puoliso paikalla tai lomakkeessa tulee olla kahden todistajan allekirjoitukset ja nimenselvennykset. Moni vihittävä pari tulee yhdessä tuomaan lomakkeen, jonka he allekirjoittavat vasta seurakuntatoimistossa.

2. Vihkimistieto (kuulutukset) voidaan julkaista jumalanpalveluksessa ja Pirkkalainen-lehdessä. Kuulutuksista sovitaan seurakuntatoimistossa, sen voi myös sopia lomakkeella, jonka voi tulostaa tästä. Maistraatin kautta ei tämä tieto kulje.

3. Esteettömyystodistuksen saaminen kestää viikon.  Mikäli olette lähettäneet pyynnön esteiden tutkintaan seurakuntaan, on teillä kolme vaihtoehtoa esteettömyystodistuksen saamiseen. Voitte noutaa todistuksen seurakuntatoimistosta, pyytää seurakuntatoimistoa lähettämään sen teille tai jos vihkivä pappi tulee samasta seurakunnasta, voitte pyytää seurakuntaa säilyttämään todistuksen. Ilman esteettömyystodistusta ei voi vihkiä, joten todistus täytyy säilyttää tallessa.

4. Mikäli todistus pyydetään maistraatista eikä siinä ole merkintää seurakunnan jäsenyydestä ja rippikoulun käymisestä, ei todistus ole riittävä kirkolliseen vihkimiseen. Kirkollinen vihkiminen voidaan suorittaa vain, jos kumpikin puoliso kuuluu kirkkoon ja on konfirmoitu. Pappi ei suorita siviilivihkimistä, mutta kirkossa voidaan suorittaa avioliiton siunaus tässä tapauksessa.

Kysy lisätietoja seurakuntatoimistosta!

Pirkkalan seurakunta, seurakuntatoimisto

Suupantie 10, 2. krs

33960 Pirkkala

Aukioloajat: ma−pe klo 9−12 ja 13−15.  Puh. 03 342 7300.

Vihittävä pari kädet yhdessä.
Pirkkalan Vanha kirkko.